Werk in Uitvoering

Op atelierbezoek bij Vissia

Interview Gerda van Bockxmeer
Foto’s Nynke Vissia en Gerda van Bockxmeer

“Als ik kijk ‘in kaders’, wordt alles overzichtelijker en rustiger.
Door via de camera naar de wereld te kijken, zie ik mínder, maar neem ik dat wat ik wél zie bewuster en in méér detail waar.
Er gebeurt dan iets wat ik versta als serendipiteit; mijn intuïtie laat me schijnbaar toevallige vondsten doen, die subtiele en vaak onbesproken universele waarheden onthullen”

Nynke Vissia

Als ik bij Nynke de trap op kom hoor ik de klanken van Canto Ostinato van Simeon ten Holt, ik vind de muziek passen bij haar werk: de orde, het ritme, de structuur. Nynke vertelt me dat ze in haar werk zoekt naar rust en eenvoud. Het fotograferen helpt haar de wereld en haar leven te ordenen en ze werkt daarbij intuitief. Ze kiest bijv. voor het fotograferen van een trap of een deur op zoek naar ruimte en perspectief. Een deur halfopen of gesloten: er gaat een belofte van uit. Die benadering maakt haar werk spannend. Ze ziet het zelf als een zoektocht naar haar positie t.o.v. het geheel. Ze voelt daarin verwantschap met Mondriaan en zijn spirituele kant.
Haar werk is tegelijk realistisch en abstract. Nynke fotografeert, maar toch vraag je je bij de eerste kennismaking even af of je bij haar werk naar een schilderij of een foto kijkt. Het fototoestel is slechts een medium. Als fotograaf zoekt ze het licht en het contrast tussen licht en donker. Ze besteedt veel aandacht aan textuur en in haar composities wordt het afgebeelde bijna abstract.

Op dit moment heeft Nynke een expositie bij “DeNieuweGalerie”, een pop-up galerie in het winkelcentrum van Amstelveen.

Werk in uitvoering’ is een onderdeel van de nieuwsbrief die elke 2 maanden wordt uitgegeven.
Bovenstaand artikel komt uit nieuwsbrief 3 – september 2023.

Klik hier voor meer informatie over het werk van Vissia