Krogt Kijkt / 14

 

Elk jaar breng ik badend in het zweet twee uur en drie kwartier door in een Transavia luchtschip Maar elk jaar wint Spanje het van mijn vliegangst. Het veilig geland zijn is voor mij een winnend lot.
En Sevilla is de hoofdprijs.

September 2018. Chalkroom, een Virtualrealityproject in Eye aan het IJ.
Met zachte stem laat Laurie Anderson mij via een VR-bril vijftien minuten zweven door een schijnbaar eindeloze wereld. Moeiteloos overwin ik de zwaartekracht. Ik ben alleen en voel mij zorgeloos vrij. Witte kalkletters dwarrelen als sneeuwvlokken vanaf zwarte schoolbordwanden van gebouwen zonder ramen en deuren. Overal kan ik heen vliegen.
Vanaf de hoogste toppen van de boom ga ik in glijvlucht de letters achterna. Ik hoef er geen woorden van te vormen; ze zijn er voor louter plezier, net zoals ik. Met in beide handen een joystick tover ik gekleurde bollen in het zwart-witte luchtruim. Vanuit een nieuw commando vormt zich een rij dansers. Ik ben overal welkom in chalkroom. Ik kan alles.
Ik durf alles.
Er is opwinding en kalmte tegelijk. Ik vlieg en ben heerser over het universum dat ik zelf kan vormen.

Buitengekomen hoor ik mezelf op een kindertoontje zeggen: mag ik nog een keertje? Maar ik heb voor een kwartiertje gereserveerd en de volgende twee bezoekers zijn aan de beurt.

Op de terugreis doemt in mijn innerlijk beeldscherm plots een zwart-wit landschap op. Een déjà vue. Februari 2017. Ik ben op weg naar de zon.
De wielen van het Transavia luchtschip zijn net ingetrokken. Nederland is in wintertooi. Mijn reisgenoot probeert mij over te halen: “kijk wat prachtig, die sneeuw beneden, op zwarte gebouwen en wegen”. Ik gluur een tel door mijn vingers om hem te plezieren. En dan, in een oogwenk, pak ik mijn camera. De lens gaat open. Ik kijk en kijk en de camera kijkt met mij mee. Ik zoek de juiste compositie, stel de belichting bij. Er is werk aan de winkel! Nóg een en nóg een en kijk daar! De foto’s overtreffen elkaar in schoonheid. Een adembenemende adrenalinestoot.

Ik gaf vorm aan míjn universum en voelde me hoog in de lucht minutenlang veilig en thuis.

Luchtfoto bij artikel