Krogt Kijkt / 9

 

Zaandam-Groningen.
De trein zet zich in beweging. Ik pak mijn camera en kijk via het scherm naar buiten. De lens van mijn fototoestel vangt het landschap. Knip. Ik zoem in. De bewegingen van de trein worden uitvergroot. Stukjes reiziger staan dwars op de polders weerspiegeld. Binnen bevindt zich buiten. Bomen worden horizontale strepen met witte vlekken. Rode treinbanken in groen veld. Mijn wijsvinger neemt de snelheid van de trein over: knip knip. Camera scheef. Dramatisch effect van hoogspanningsmasten tegen wolkenpartijen. Tegenlichtcorrectie. Nog meer inzoemen. Tussenliggende stations. Haastige benen in vals licht. Batterij vervangen. Spoorwegovergangen waar niemand wacht. Knip knip. Regenspetters. Ik volg hun weg langs de ruit. Ze vervormen gebouwen tot abstracte schilderijen. De lichten in de coupe gaan aan. TL lampen binnen en buiten. Steeds meer gebouwen vullen het lege landschap op. Station Groningen.
De treinreis is gevangen in mijn geheugenkaart.

Zaandam-Amsterdam.
Het licht in het treinlandschap is dood; de fotocamera blijft in mijn zak. Binnen hebben de reizigers hun eigen landschap op het scherm van smartphone, tablet en laptop. Er heerst een onderlinge stilte die boven het treingeraas uitsteekt. De tunnel onder het Noordzeekanaal maakt op niemand indruk. Ik tel de lampen. Dit landschap is alleen voor mij.

Thuis zet ik selectie van foto’s Zaandam-Groningen op mijn site.
Ik deel ze uit aan mijn mede-treinreizigers.

In opdracht van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte ( SKOR), maakten de kunstenaars Lino Hellings en Yvonne Dröge Wendel in 2008 een video voor Alzheimerpatienten in De Bieslandhof in Delft. In de huiskamer stonden stoelen achter elkaar gezet. Een video, gemaakt vanuit een trein, werd geprojecteerd op “coupé-ramen”
De bewoners van de gesloten afdeling konden binnen op reis gaan.